SVENSKA KLEIN-, MITTEL- & GROSSPITZKLUBBEN

STYRELSE 2019-2020


Ordförande: Carina Nilsson, Aneby, anm@sbhk.se, 0703-504313

Vice ordförande: SSUK ledamot Carina Lundgren

Sekreterare: Daniel Persson, sekreterare@skmgk.se

Kassör: Per Schröder Hörnell

Ledamot: Sophia Bartholomew Penttinen

Ledamot: Johanna Penttinen

Suppleant: Elisabeth Kytler


Styrelsens mailbox: se sekreterare ovan


Valberedning
Eva Andersson, Suzanne Lindskog, Christoffer Kytler

Revisorer
Christina Elmsäter och Jonas Öhrn

Revisorssuppleanter
Lennart Elvingsson och Ylva Glimfelt

 

"OM OSS" PRESENTATION

ORDFÖRANDE

Mitt namn är Carina Nilsson och jag är född 1962 och min familj består av sambo samt 4 barn,  2 flickor (födda 1986 & 1991) och 2 pojkar (födda 1988 & 1994). Endast den yngste sonen bor kvar hemma.
2011 blev jag dessutom mormor till en liten tjej och 1:a barnbarnet, 2:a kom 2013 och 3:e kom 2018. Dessa små underverk är helt underbara och jag får ofta rå om dom.
Familjen består också av ett antal katter och naturligtvis HUNDAR.
Jag är uppväxt med hundar, familjen införskaffade sin första Grand Danois 1969 och vår första kull föddes 1971 på Kennel Maffian's som numera innehas av min äldsta dotter Elizabeth och min systerdotter Diana.
När jag fick min egna valp 1973 startade utställnings- och det stora hundintresset hos mig. Det berodde säkert på att det gick bra på utställningarna redan från valpstadiet och vid knappt 3-årsåldern kunde man skriva INT & NORD UCH Carmencita. Då hon fick valpar behöll jag min nästa valp, SUCH Nicolina som blev grundplåten till min egna uppfödning 1981 under kennelnamnet Carnico's. Idag finns endast Grand Danois i hushållet, andra raser jag haft är Welsh Corgi Pembroke och Cane Corso.
Det är inte bara utställning som varit mitt stora intresse, jag har också varit mycket aktiv inom Brukshundklubben (är utbildad instruktör). Där har jag hållit mycket kurser och varit aktiv i styrelsen under många år bl.a som ordförande. Jag har även varit mycket aktiv inom Svenska Grand Danois klubben södra avd. med 18 år i styrelsen varav 10 år som ordförande samt tidigare i centralstyrelsen (SGDK) under många år, nu är jag endast suppleant. Har under flera år arbetat i SMÖKKs utställningskommitté samt ingått i dess styrelse 2015-2019. Jag är sedan 2005 ordförande i Svenska Bergs- och Herdehundsklubben (SBHK).
Andra intressen än djur är det dåligt med, tiden räcker inte till. Familjen, hundarna, avel, utställning och föreningsarbete är det som jag tycker är roligt och som jag anser ger mitt liv en mening. Jag försöker också att hålla en del kurser ex. ringsekreterarutbildning och utställningsarrangörsutbildning.
Sen måste man ju tyvärr även få sin lön från något håll, numera arbetar jag som personlig assistent. Man kan väl säga att nästan hela min vakna tid av dygnet när jag inte jobbar består av Föreningsarbete, Hund & Familj.

VICE ORDFÖRANDE

SSUK - Svenska Spets- och Urhundklubben
Carina Lundgren

KASSÖR

Per Schröder-Hörnell
Adjungerad

LEDAMOT

Jag heter Johanna Penttinen och bor med min familj i Åtvidabergs kommun. Jag är i princip ”född i valplådan” då även min mamma var uppfödare och likaså hennes farfar.
Jag har själv jobbat aktivt med hund sedan tidigt 90-tal och haft uppfödning sedan 1999. Jag har även jobbat utomlands i ett antal år med hund inom beteende (ledarskap), vakt- och bevakningsutbildning.
Jag har i hela mitt liv varit föreningsaktiv inom både hundvärlden och utanför. Helgerna spenderas oftast på någon utställning, antingen i eller utanför Sveriges gränser och under veckodagarna jobbar jag hemma på vår gård där vi bedriver uppfödning av Linderödsvin, har hästar och lite höns.
Uppfödning, avel och genetik är nog det jag brinner mest för. Det är grunden för våra hundar som jag finner oerhört intressant och viktig.
Jag jobbar även för Östergötlands Kennelklubb där jag är ledamot precis som här i rasklubben. Jag tror på utbildning och utveckling och att vi alla med dessa underbara hundar strävar åt samma mål, att bibehålla de fantastiska rasegenskaperna våra spetsar har inom alla områden, det vill säga mentalitet, hälsa och exteriör.
Vi har flera raser här hemma, Mittelspitz, Airedaleterrier, Australian Shepherd och Welsh Corgi Cardigan. Våra barn har själva fått välja hundras så därför har vi ett urval av olika raser här hemma.
Familjen har tre Mittelspitz, en ras som för oss är relativt ny, men efter vi lärt känna den vill vi inte vara utan den.
Vi i klubben kan bidra till att vara bra stöd för både uppfödare och första hundägare inom vår ras, har ni frågor så hör gärna av er till oss i klubben.
 

LEDAMOT

Jag heter Sophia Bartholomew och jag är 17 år gammal, snart 18 år. Jag bor i en liten by vid namn Borkhult som ligger en bit utanför Åtvidaberg. Jag går i skolan på Bildningscentrum Facetten och läser naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap.
På min fritid så tävlar jag på elitnivå med hundar på hundutställning i en sport som heter juniorhandling, annars spelar jag fotboll i ÅFF-damlag eller umgås med mina vänner.
Hemma har jag en Australian Shepherd, två Airedaleterrier, en Welsh Corgi Cardigan och tre Mittelspitz. Som sagt så tävlar jag i juniorhandling, där jag åstadkommit meriter som silver i nordiska mästerskapen både individuellt och med lag och brons i SM i juniorhandling. I veckorna håller jag ofta i kurser inom handling och hjälper andra med att förbättra sitt sätt att visa hund på. Det är något som jag tycker är jättekul.
Min största roll i styrelsen är att jag är sammankallande i ungdomskommittén. Jag vill värna om våra spetsungdomar och få dem att vilja utveckla sig själva inom alla de olika hundsports grenarna. Dem är ju rasens framtid och för mig att vara en del av ungdomarnas process är superroligt.

SEKRETERARE

Jag heter Daniel Persson, är 26 år gammal och bosatt i Dalarna. Jag bor tillsammans med min sambo och våra fem Mittelspitz och en Kleinspitz. Längre ner på samma gata bor mina föräldrar och deras Mittelspitzar, totalt så finns det 7 Mittlar och en Klein inom vår familj.
2010 köpte min familj vår första Mittelspitz, en hane som till vardags kallas Hjulle, han kommer från den nu nerlagda kenneln Stand Ups. Jag började ställa ut och som gammal tävlingsskidåkare så tändes det snabbt en tävlingsinstinkt hos mig. Detta utvecklades med tiden och det berodde säkert på att det gick bra på utställningarna redan från valpstadiet och nu såhär 9 år senare när jag ser tillbaka på den tiden så nådde Hjulle framgångar långt över våra vildaste fantasier, mycket pga. att Hjulle endast köptes som sällskapshund.
Jag var under många år hanhundsägare och agerade även kennelpojke på Stand Ups kennel, jag var även på väg att bli delägare med min mentor Gurli Sandberg, jag fick visa allt fler hundar både av den egna rasen men även av andra.
Mitt intresse för hundar, anatomi och utställning utvecklades snabbt och i slutet av 2012 så var jag både auktoriserad ringsekreterare tillika CUA.
2015 blev mitt egna kennelnamn Inedmas godkänt av FCI och under den hösten så välkomnade vi en finsk import från kennel Blackbagheera's.
Under detta året så började jag även döma, både inofficiella utställningar men även juniorhandling-tävlingar. Jag har genomgått Anatomi och bedömning på länsklubbsnivå och hoppas att så småningom kunna gå den även centralt.
2017 så föddes vår första egna kull och där behöll vi en hane och en tik. Nu senast välkomnade vi en tik från Belgien in i vår familj.
Jag blev invald i Sveriges Hundungdoms Handlingkommitté under 2016 och utbildade mig under 2017 till domare inom handling och fortsatte att arbeta för barn och ungdomar inom hundvärlden. Detta resulterade i att jag blev förärad med Sveriges Hundungdoms förtjänsttecken under 2018, något jag är mycket stolt och tacksam över!
Det som knyter ihop påsen är mitt intresse för föreningslivet inom Svenska Kennelklubben, jag är varit mycket aktiv inom föreningslivet, jag har tidigare funnits i rasklubbens valberedning tillika styrelse. Jag är i dagsläget även ordinarie ledamot i Östergötlands Kennelklubb samt utställningsadministratör för Åtvidabergs Hundklubb, båda är något jag finner mycket roligt och utvecklande! Intressen utöver hundar innefattar givetvis familjen.

SUPPLEANT

Elisabeth Kytler heter jag, bor på landet i Bankeryd utanför Jönköping med man och ett antal Mittelspitz.
Vårt hundliv började med att min man tänkte köpa ett djur som vi inte haft, ska erkänna att jag blev ganska orolig först och tänkte typ orm har vi inte haft. Efter hamstrar, raskatter, olika hästraser, mignonankor och rashöns blev det så en liten Pomeranian, jag var inte svår att övertala och ganska snart hade vi fler än en. Förutom allt som har med hund att göra så gillar jag också att upptäcka omvärlden med vår husbil.
Jag arbetar heltid som innesäljare av industrikomponenter, det är mycket kundkontakter och jag gillar det arbetet jag gör. Tanken var att efter utbildning inom media/helhetslösning för företag söka jobb inom reklam/kommunikation men det blev som nämnts ovan, det jag lärt kommer väl tillpass inom mina privata intresseområden istället.
Efter ett års uppehåll från klubbens styrelse är jag tillbaka, det känns inspirerande, ideellt föreningsarbete är det jag brinner för. Anser att fysiska möten med klubbens medlemmar är viktigt, det är så vi lär känna varandra bäst. I Jönköping med omnejd har vi 1-2 träffar varje år och ibland med något tema, det behöver inte vara så avancerat, gott fika och trevligt umgänge räcker långt.
Jag kom in i styrelsen, tror det var 2013 på ett fyllnadsval. Har sedan dess varit ledamot, ordförande och vice ordförande för klubben, i med och motgång har jag gillat föreningsarbetet. Jag uppskattar en väl fungerande organisation, genomförande av klubbens mål samt ordning och reda utifrån det regelverk vi har att förhålla oss till.
Föreningslivet och ideellt engagemang har följt mig genom livet, inom scoutrörelsen, raskatt, häst, fjäderfä, hund och säkert annat jag inte kommer på just nu. 
Jag är utbildad CUA certifierad utställningsarrangör och ringsekreterare, håller ibland i utställningsträning och hjälper andra med pälsvård av mina raser.
Jag har också sedan många år varit och är fortfarande delvis aktiv inom SBK lokalt, är utbildad allmänlydnadsinstruktör och inom SKK utbildad agility- och freestyleinstruktör.
I sektorer inom SBK lokalt har jag jobbat med hundägarutbildning, utställning och kommunikation. Nu handlar det mest om utställning i min BK, när det gäller utbildning svänger det lite över tid hur mycket jag ägnar mig åt det.
Att hjälpa andra i sitt hundägande, de som efterfrågar hjälp och utbildning, är viktigt. Jag önskar alla som har hund ett behagligt och berikande hundliv där man lär sig förstå sin hunds kommunikation, för ett bra samspel och liv med våra trognaste vänner hundarna.