SVENSKA KLEIN-, MITTEL- & GROSSPITZKLUBBEN
SVENSKA KLEIN-, MITTEL- & GROSSPITZKLUBBEN

INFORMATION OM RASERNA

RASERNAS BAKGRUND
Tysk spets härstammar från stenålderns torvhundar och senare boplatskulturers spetsar och är Mellaneuropas äldsta hundtyp.  Många andra raser har sitt ursprung i den tyska spetsen. Ursprunglig uppgift var att varna för fara när främlingar nalkades.

Anatomin hos tysk spets har stora likheter med benfynd av stenålderns sk. torvhundar och företrädare för rasen hävdar gärna att den tyska spetsen är en direkt avkomling till torvhunden.

Traditionellt har den tyska spetsen varit en gårdshund. Det var de vita spetsarna som först blev populära i högre ståndskretsar i Tyskland medan de svarta spetsarna tros härstamma från Württemberg där de använts på vingårdarna.

Under 1800-talet importerades tyska spetsar till England. Dessa var oftast vita och vägde uppåt 15 kilo. Intresset för små, näpna hundar väcktes och avel inleddes på de minsta individerna i kullarna. Drottning Victoria av England var intresserad av de små hundarna och importerade även en pomeranian. Detta ledde till att olika storlekar av spetsarna kom att urskiljas och rasvarianterna skapades.

Den första rasklubben för tysk spets grundades år 1899 i Tyskland.

Först under 1900-talet har rasen delats in i de olika storleksvarianterna, klein-, mittel- och grosspitz. Vid en revision av rasstandarden år 1997 införlivades även pomeranian (dvärgspets) och keeshond (wolfspitz) i standarden FCI-nummer 97. I Sverige introducerades kleinspitz 1989 och mittelspitz 1993.

Läs mer: RAS - Rasspecifik avelsstrategi

RASERNAS KÄNNETECKEN
De tyska spetsarna kännetecknas av sitt karakteristiska käcka utseende med pigga ögon, stor vacker päls och rävliknande huvud, öronen ska vara små, spetsiga och tätt sittande, den yviga svansen ringlar sig upp över ryggen.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Tysk spets är i första hand en sällskapshund som är mycket anpassningsbar och fungerar bra i olika miljöer, den är också användbar inom många olika områden. Aktiviteter som agility, lydnad, rallylydnad, freestyle, viltspår, nosework med mera fungerar den utmärkt i, det är bara fantasin som sätter gränser.

EGENSKAPER OCH MENTALITET
Tysk spets har stabil mentalitet med stor familjekänsla. Den är tillgiven, positiv, mycket läraktig, pigg och vaken. Det är en stor hund i litet format. Då den är en varnare med viss vaktinstinkt har den lätt till skall men har relativt låg jaktinstinkt.

HÄLSA
Tysk spets anses vara en frisk ras. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer. PRA (ögonsjukdom) förekommer, det finns i Sverige ett registrerat fall på SKK Avelsdata.

PÄLSVÅRD
Pälsen är lättskött, den är smutavstötande men bör borstas och kammas ända nerifrån hårbottnen en gång i veckan. Börja sköta pälsen tidigt så valpen lär sig att acceptera hantering. Vid pälsfällning fäller raserna ofta rejält.

UTSEENDE OCH STORLEK
Den tyska spetsen ska ha ståndöron och upprullad svans på ryggen. Pälsen ska vara dubbel med rakt utstående ytterpäls och tjock underull.
Färgen ska vara enfärgad vit, creme, orange, mörkbrun eller svart, kan också vara cremesobel, orangesobel, svart med tanteckning, gråshatterad och fläckig sk. particolour i färgerna svart/vit, brun/vit, orange/vit och gråschatterad/vit. Hos particolour är alltid grundfärgen vitt.
Tydliga vita fläckar oavsett färg (förutom particolour) är ej godkänt.
Endast bruna hundar får ha brunt pigment på nos, läppar och ögonkant, övriga färgställningar ska ha svart pigment.
Grosspitzens färger är enbart vit, brun och svart.
Mankhöjd kleinspitz: 24-30 cm
Mankhöjd mittelspitz: 30-40 cm
Mankhöjd grosspitz: 40
-50 cm

ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV RASERNA
Kontakta flera uppfödare, träffa många individer, läs på om rasen och besök gärna en hundutställning för att öka dina kunskaper om rasen innan köp. Välj din uppfödare med omsorg, kontakten med uppfödaren är viktig att ha kvar så länge hunden lever.
Bägge föräldradjuren bör vara fria från knäledsfel (patella luxation) och ögonlysta utan anmärkning.

Det finns endast några få grosspitz i Sverige, ingen avel bedrivs för tillfället.

Läs mer: Rasstandard

 Valpbild 190923